Na prośbę Hanji zamieszczam przepis na likier krówkowy, który znalazłam na blogu "Tak sobie pichcę" Atiny_bc:
Składniki:
* ¼ - ½ l wódki (robię z 1/2l)
* 1 puszka mleka skondensowanego mleka niesłodzonego ( ja daję gotowe mleko krówkowe)
* ½ szklanki śmietany kremówki lub mleka skondensowanego niesłodzonego
* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Mleko gotujemy razem z puszką przez 2,5 godziny na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia. Ale żeby zaoszczędzić i czas i pieniążki za gaz polecam zakupienie gotowego mleka krówkowego.Mleko krówkowe mieszam z kawą rozpuszczalną zaparzoną w małej ilości wody, do tego dodaję śmietankę lub mleko i mieszam całość na gładką masę. Na końcu dodaję wódkę dokładnie wymieszam łyżką (mieszanie mikserem powoduje powstawanie pęcherzyków powietrza i aby tego uniknąć lepiej mieszać troszkę dłużej ale łyżką) i gotowe. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 - 3 dni żeby się przegryzło i już można się delektować pysznym likierem w chłodny jesienny wieczór:)
.jpg)
Very nice! Elena
OdpowiedzUsuńOh! Wspaniala! Bradzo mi sie podoba! Napewno nalewka smakiem buteleczce dorowna! Pozdrawiam xxx
OdpowiedzUsuńButeleczka super, podziel się przepisem na likier, mam słabość do krówek :D
OdpowiedzUsuńButeleczka piękna a naleweczka... czyżbyś miała ją zamiar zabrać ze sobą 16.10.2010? ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Jagodzianka.
Nie zapomniałyście o mnie bardzo się ciesze z tego powodu:)i dziękuję za odwiedzinki!
OdpowiedzUsuńNalewka jest przepyszna a przepis zamieszczę w poście, może ktoś będzie miał ochotę jej wypróbować. Jeśli tylko uda mi się załatwić wolne na pewno przywiozę ze sobą nalewkę Jagodzinko:) tak bym chciała tam być! tylko czy się uda.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko!:)
Muy linda!!!
OdpowiedzUsuńBesos,
Sandra
Lindos trabalhos ! Você tem muito bom gosto. Parabéns .beijiho
OdpowiedzUsuńdziękuję Sandra i Sanya :)
OdpowiedzUsuń